Overslaan en naar de inhoud gaan
Brandloyaliteit

4 communicatie methodes om merkloyaliteit te verhogen

 

Klanten zijn niet meer loyaal aan hun merk. In deze vluchtige maatschappij proberen mensen al snel eens iets nieuws en is het als merk moeilijk om loyale klanten over te houden. Door deze punten te verbeteren, kom je al een heel eind verder.

 

Maak dingen direct en gemakkelijk

Lees dit:

Vul hier uw gegevens in, op deze manier abonneert u zich op onze nieuwsbrief die u elke week ontvangt met informatie over onze business.

 

En nu dit:

Schrijf u in op onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

De tweede alinea bevalt je beter, nee?

Ook klanten vinden dit. Zij willen directe informatie. Jouw klanten willen niet het gevoel krijgen dat ze bedrogen worden. Eerlijkheid en transparantie staan tegenwoordig centraal. En onderschat de taal niet. Als je met jouw klanten praat zoals je met jouw collega's praat, dan snap je het niet. Gebruik makkelijke taal. Geen jargon.

Integreer deze methode in al je communicatie. Hoe gemakkelijker een merk het kooptraject maakt, hoe hoger de 'decision-simplicity score'. En wat is deze score?

Een onderzoek van Harvard Business heeft uitgewezen dat de 'decision simplicity index' het beste instrument is om de inspanningen van consumentenbetrokkenheid te meten. Dit houdt onder meer in hoe gemakkelijk het voor consumenten is om informatie over een merk te verzamelen en te begrijpen, hoeveel ze kunnen vertrouwen op de informatie die ze vinden, en hoe gemakkelijk ze hun opties kunnen wegen.

Merken die hoog scoorden, waren 86% meer geneigd om door de consument te worden gekocht dan merken die laag scoorden. En als dit geen indruk op je maakte, is de kans groter dat 9% van de gekochte merken worden teruggekocht en 115% meer kans om aan anderen te worden aanbevolen.

 

Personaliseren

Personaliseer je communicatie. Personaliseer je product waar mogelijk. Personaliseer je marketing. Personaliseer alles.

Mensen willen het gevoel hebben dat ze er toe doen. Zeker als ze al klant zijn. Ze willen dat je ze bij naam kent, wat ze leuk vinden, wat ze nodig hebben, .... En als bedrijf kun je niet achterblijven op deze trend.

Geef ze bijvoorbeeld relevante suggesties. Via e-mail, apps, je website..... de mogelijkheden zijn eindeloos. Met alle big data zou je een algoritme kunnen opzetten dat een vervanging van een product suggereert als het bijna op is. Als je weet dat je product een maand meegaat, stuur dan je klant na drie weken een herinneringsmail. Het geeft de klant de mogelijkheid om je product opnieuw te bestellen zonder dat het opraakt. Zij zullen denken dat je bedrijf helpt en dat doe je ook. Als je geen product hebt dat uitgeput raakt, stel dan een soortgelijk product voor. Zoals een accessoire dat compatibel is met het product dat ze net hebben gekocht.

 

Communiceer uw waarden

Klanten willen zich verbonden voelen met het merk. Ze willen dezelfde waarden delen met hun merk. Communiceer dus zoveel mogelijk jouw waarden.

Waarom? Als je ze veel communiceert, zullen klanten die dezelfde waarden delen nog loyaler zijn aan je merk. Dit zijn de klanten die je wilt. Zij zijn de ambassadeurs van jouw merk. Jouw waarden zijn ook een indicatie voor nieuwe klanten waarom zij voor jouw merk zouden kiezen en niet voor de concurrent.

Volgens onderzoekers Freeman, Spenner en Bird:

"Van de consumenten die in ons onderzoek zeiden dat ze een merkrelatie hebben, noemde 64% gedeelde waarden als voornaamste reden. Dat is veruit de grootste drijfveer. Ondertussen noemde slechts 13% frequente interacties met het merk als reden voor het hebben van een relatie.

Communiceren over je waarden in plaats van communiceren dat je veel geld wilt maken, is de manier om een band te creëren met trouwe klanten. Het is de enige consistente methode om merkloyaliteit te creëren die echt werkt.

 

Blijf top-of-mind

Je wilt op de hoogte blijven van de gedachten van jouw klanten in deze vluchtige maatschappij. Als jouw klanten jouw merk veel zien, zullen ze je onthouden. Waarom is dit nodig? Wanneer uw klanten een probleem hebben dat je kunt oplossen, wil je dat jouw merk het eerste is waar jouw ideale klant over nadenkt.

Je wilt bijvoorbeeld dat jouw klanten aan je denken voordat ze de winkel binnengaan. Als ze al in de winkel zijn, doen veel klanten last-minute aankopen. De kans is groot dat ze je niet onthouden..... Je wilt de leider zijn in je niche, de expert of vertrouwde naam in je branche.

Wanneer je moet denken aan een merk van auto's, type telefoon, favoriete winkel, ... heb je altijd een naam die snel in je gedachten komt voor elke categorie. Het merk dat je hebt genoemd is een expert in branding en marketing. Ze hebben jouw loyaliteit verdiend omdat je ze boven anderen kiest. En je aandacht omdat je hun berichten ontvangt.

 

Maar hoe blijf je top of mind?

De mogelijkheden zijn eindeloos:

  • Af en toe een nieuwsbrief naar uw klanten sturen, zorgt ervoor dat ze je naam zien. Zelfs als ze de e-mail niet lezen, zien ze wie hem naar hen heeft gestuurd.
  • Gebruik POS-materiaal. Als jouw klant je vergeten is, overtuig ze dan op het laatste moment. Met POS-materiaal val je op en zien klanten jouw merk weer terug.
  • Antwoord op sociale media. Als iemand over je merk praat, reageer dan. Je hoeft niet altijd een lange boodschap aan hen te schrijven. Net als de post waar ze je vernoemen. Het is een interactie met je merk en ze zien je naam terug. Of deel de post. Social media is bedoeld om verbinding te maken met je klanten.